Καθώς το επιχειρηματικό τοπίο αλλάζει δραματικά και μαζί του και η διαφήμιση, οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις διαπιστώνουν πως για να επιβιώσουν και να προχωρήσουν, χρειάζεται απαραίτητα να ασχοληθούν με το Internet.
Ο κόσμος πλέον πραγματοποιεί αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχεδόν για κάθε δραστηριότητα στην οποία εμπλέκεται, είτε πρόκειται για προσωπικές η επαγγελματικές δραστηριότητες.
Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι δυνητικοί πελάτες αναζητούν πρώτα στο Internet τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για τις οποίες ενδιαφέρονται.
Κάτι που σημαίνει πως οι επιχειρήσεις που έχουν τακτοποιήσει και ενδυναμώσει το ψηφιακό τους παιχνίδι αποκομίζουν και τους περισσότερους πελάτες.
Αυτό κάποτε ίσχυε περισσότερο για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει, που σημαίνει πως οι επιχειρήσεις πρέπει να εδραιώσουν την ψηφιακή τους παρουσία και σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή στην ίδια πόλη ή/και περιφέρεια.
Για αυτό πλέον είναι μείζονος σημασίας το τοπικό ψηφιακό μάρκετινγκ, καθώς μπορεί να βοηθήσει μια τοπική επιχείρηση που εξυπηρετεί πελάτες πλησίον της, να επεκτείνει το πελατολόγιό της.
Το τοπικό ψηφιακό τοπίο εχει ενισχυθεί.
Καθώς κάθε μήνα πραγματοποιούνται εκατομύρρια αναζητήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η τοπικές αναζητήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες είναι 35 φορές υψηλότερες. Αυτό σημαίνει πως η ανάγκη για τοπικό ψηφιακό μάρκετινγκ έχουν αυξηθεί δραματικά.
Αν και οι περισσότερες συναλλαγές συμβαίνουν δια ζώσης, στα καταστήματα και γραφεία των επιχειρήσεων τοπικά, οι αναζητήσεις που οδηγούν σε αυτές τις συναλλαγές συμβαίνουν στο Internet κατα τον μέγιστο βαθμό.
Οπότε μια μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά απο την ενίσχυση του τοπικού ψηφιακού της προφίλ.
Περίπου τα 3/4 όσων πραγματοποιούν αναζητήσεις τοπικών υπηρεσιών και προϊόντων στο Internet απο το κινητό τους θα επισκεφθούν τις εν λόγω επιχειρήσεις μέσα σε ένα 24ωρο. Περίπου το 25% αυτών των επισκέψεων θα οδηγήσουν σε μια αγορά.
Πώς βοηθάει το τοπικό ψηφιακό μάρκετινγκ
Σκεφθείτε πως αναζητείτε μια υπηρεσία για να μονώσετε την ταράτσα η τους τοίχους του σπιτιού σας, αλλα δεν έχετε κάποιον γνωστό σας που να ασχολείται με αυτό. Κατα πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιήσετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο απο την οποία θα βγάλετε κάποια συμπεράσματα.
Σίγουρα θα κοιτάξετε τους χάρτες τους οποίους θα σας παρουσιάσει η Google στην αρχή της σελίδας αποτελεσμάτων. Απο αυτά θα δείτε τα πρώτα 3 τα οποία φαίνονται σαν βιτρίνα, θα επισκεφθείτε τα προφίλ τους, θα ανακαλύψετε τις υπηρεσίες τους, την τοποθεσία, την ιστοσελίδα την οποία σίγουρα επίσης θα “ξεφυλλίσετε”, καθώς και τις αξιολογήσεις που ενδεχομένως έχουν.
Μετέπειτα θα ρίξετε μια ματιά στα αποτελέσματα της πρώτης σελίδας, και θα επισκεφθείτε μερικές απο τις ιστοσελίδες που σας τραβάνε περισσότερο το ενδιαφέρον.
Φανταστείτε πως απο την σύντομη ματιά στα αποτελέσματα των χαρτών ξεχωρίσατε μια επιχείρηση διότι προσφέρει θερμοπρόσοψη τοίχου με τα υλικά τα οποία προτιμάτε. Επίσης παρατηρήσατε την ιστοσελίδα της εν λόγω επιχείρησης και τα αποτελέσματα που ακολουθούν τους χάρτες.
Αμέσως έρχεστε στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη επιχείρηση κατα πάσα πιθανότητα μπορεί να σας εξυπηρετήσει οπότε είτε τους καλείτε τηλεφωνικά, είτε τους στέλνετε ενα μήνυμα ή email.
Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της τοπικής σας ψηφιακής παρουσίας στην απόκτηση καινούριων πελατών, στην εδραίωση της επιχείρησής σας σε περίπτωση που είναι καινούρια και στην διατήρηση της επιχείρησής σας στην περίπτωση που είναι παλαιότερη. Επίσης θα σας δώσει κύρος και εκλαμβανόμενη ποιότητα, η οποία θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους πελάτες στην πόρτα σας.
Η συμπεριφορά των καταναλωτών έχει αλλάξει

Η συμπεριφορά του κόσμου όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες έχει αλλάξει αρκετά. Πλέον χρησιμοποιούμε το κινητό μας περίπου 150 φορές την ημέρα, και οποτεδήποτε θέλουμε να ψάξουμε κάτι θα εμπιστευτούμε το Internet με μεγάλη ευκολία.
Παλαιότερα αυτό συνέβαινε κυρίως απο κοντά και όταν κάποιος ήθελε να ρωτήσει κάτι σχετικό με μια υπηρεσία η προϊόν που τον ενδιέφερε, θα πήγαινε στο ίδιο το κατάστημα ή επαγγελματία.
Μερικές επιχειρήσεις διατηρούσαν ιστοσελίδες οι οποίες δεν έδιναν ιδιαίτερη βάση στο περιεχόμενο, παρα μόνο στην απλή περιγραφή της δρασης της εκάστοτε επιχείρησης, και πάντοτε η έμφαση δινόταν στην φυσική τοποθεσία και διεύθυνση.
Πλέον το ψηφιακό μάρκετινγκ οδηγεί τις τοπικές αγορές σε μεγάλο βαθμό. Οι καταναλωτές θα εμπιστευτούν το Internet προτού αποφασίσουν να επισκεφθούν μια επιχείρηση. Κάποιοι θα ψάξουν και μια διαθέσιμη ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες προτού το κάνουν αυτό.
Η ύπαρξη επαρκούς ψηφιακής παρουσίας πλέον είναι εμφανές πως δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλα ανάγκη.
Αξίζει να στραφείτε στο τοπικό ψηφιακό μάρκετινγκ?
Το τοπικό ψηφιακό μάρκετινγκ βοηθάει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρούν περισσότερους πελάτες, να αυξήσουν τον τζίρο τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Βοηθάει μια τοπική επιχείρηση να μεγαλώσει και να βρεί μεγαλύτερη επιτυχία απο μια επιχείρηση η οποία έχει μικρό η ανύπαρκτο ψηφιακό αποτύπωμα.
Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επενδύσει περισσότερους πόρους στο να ενδυναμώσουν το παιχνίδι τους στo Ιντερνετ με ισχυρότερες ιστοσελίδες, τοπικά επιχειρηματικά προφίλ, ενεργά social media και ψηφιακές διαφημίσεις έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν περισσότερα τηλεφωνήματα, ραντεβού, πωλήσεις και εν τέλει τζίρο.
Οι μειοψηφία των επιτυχημένων μικρών επιχειρήσεων που έχουν εκμεταλλευτεί το τοπικό ψηφιακό μάρκετινγκ καταφέρνουν να απορροφούν τουλάχιστον το ήμισυ των δυνητικών πελατών που πραγματοποιούν αναζητήσεις σχετικές με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε αύξηση του κύκλου εργασιών, των δυνατοτήτων μέσω καλύτερου εξοπλισμού/τεχνογνωσίας, περισσότερες θέσεις εργασίας τα οποία επέρχονται φυσικά απο την αύξηση του τζίρου και τους πόρους οι οποίοι βοηθάνε στην βελτίωση της λειτουργίας μια επιχείρησης.
Πως μπορείτε εσείς να εκμεταλλευτείτε το Internet?

Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολλές φορές δεν έχουν επαφή με το Internet πέρα απο τα βασικά όπως μια σελίδα στο Facebook, πρέπει να αντιληφθούν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απρόσιτα.
Μερικοί τρόποι για να επωφεληθείτε εσείς και η επιχείρησή σας απο το τοπικό ψηφιακό μάρκετινγκ είναι προσιτοί απο όλους και παρακάτω θα παραθέσουμε μερικούς απο αυτούς.
1 – Καταχώρηση επιχειρηματικού προφίλ Google (τα αποτελέσματα στους χάρτες)
Μπορείτε εύκολα μεταβαίνοντας στο https://www.google.com/business/ να δημιουργήσετε το δικό σας επιχειρηματικό προφίλ στους χάρτες.
Ακολουθώντας τα βήματα πληκτρολογείτε προσεκτικά τα στοιχεία σας και μόλις πλησιάσετε το τέλος θα σας ζητηθεί να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας μέσω ταχυδρομικού γράμματος, τηλεφώνου, SMS ή email.
Εφόσον κάνετε αυτό, αναμένετε την επιβεβαίωση της επαλήθευσης απο την Google η οποία δεν διαρκεί πάνω απο 3 εργάσιμες συνήθως.
Άπαξ και επαληθεύσετε το προφίλ σας, μπορείτε να προσθέσετε φωτογραφίες της επιχείρησής σας, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας, καθώς επίσης και να κάνετε αναρτήσεις με νέα και προσφορές σας με παρόμοιο τρόπο όπως αυτόν στο Facebook.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι στο συγκεκριμένο θέμα είναι οι αξιολογήσεις. Εφόσον δημιουργήσετε το προφίλ σας θα υπάρχει η δυνατότητα οι πελάτες σας να σας αφήσουν αξιολογήσεις στους χάρτες, οι οποίες μπορεί να καθορίσουν την κατάταξή σας σε αυτούς.
2 – Καταχώρηση επιχείρησης σε διαδικτυακούς καταλόγους
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να καταχωρήσετε την επιχείρησή σας σε online καταλόγους όπως τον Χρυσό Οδηγό και το Vrisko. Αυτό θα σας βοηθήσει να εμφανιστείτε σε περισσότερες αναζητήσεις δυνητικών πελατών.
Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε καταλόγους τοπικούς που περιορίζονται στην πόλη και περιοχή σας, ή καταλόγους που αφορούν μονάχα το επάγγελμά σας (π.χ Ιατροί).
Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως θα πρέπει τα στοιχεία που εισάγετε στους καταλόγους, να είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που εισάγετε στους χάρτες για τους οποίους μιλήσαμε προηγουμένως. Αυτό περιλαμβάνει το όνομα, το τηλέφωνο και την διεύθυνση. Σε περίπτωση ασυνέπειας στις πληροφορίες η Google πιθανότατα να μην σας εμφανίζει σε σχετικές αναζητήσεις, ή να σας εμφανίζει πολύ χαμηλά.
3 – Κατασκευή ιστοσελίδας
Μια ιστοσελίδα μπορεί να περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες για εσάς και να λύσει πιθανές απορίες και θέματα που ενδεχομένως να στέκονται σαν εμπόδια μεταξύ του δυνητικού πελάτη και εσάς.
Επίσης μια βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα με καλές πρακτικές SEO θα σας βοηθήσει να καταταχθείτε υψηλότερα στην αναζήτηση και να εμφανίζεστε σε σχετικές αναζητήσεις γύρω απο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Για παράδειγμα μια ιστοσελίδα Ανακαίνισης στην Θεσσαλονίκη θα βοηθήσει να στοχεύσει λέξεις κλειδιά γύρω απο το αντικείμενο και την τοποθεσία στο περιεχόμενο αλλα και στο domain.
Καθώς πρόκειται για τεχικό ζήτημα που απαιτεί γνώσεις, συνήθως οι επιχειρήσεις εμπιστεύονται κάποιον επαγγελματία που να μπορεί να αναλάβει το συγκεκριμένο κομμάτι.
Εαν αναρωτιέστε για το κόστος που ενδεχομένως να προκύψει, μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ. Σε γενικές γραμμές το κόστος είναι δυναμικό ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της τεχνολογικής προόδου στα εργαλεία και στις δυνατότητες του κλάδου, το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας έχει μειωθεί σε σχέση με παλαιότερα.
4 – Διαφήμιση στην Google
Ένα ακόμη πολύ χρησιμο διαφημιστικό κιτ εργαλείων είναι αυτό της Google, η οποία δίνει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να διαφημιστούν μέσα απο την πλατφόρμα της.
Εάν επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο θα δείτε μια αναλυτική περιγραφή της πλατφόρμας της Google.
Με εγγραφή στο Google Ads, μπορείτε να διαφημιστείτε στην αναζήτηση εμφανιζόμενοι οποτεδήποτε κάποιος αναζητήσει τους όρους που εσείς θέσετε (π.χ κέντρα αισθητικής καλλιθέα).
Επίσης θα μπορείτε να δημιουργήσετε banner ads και να διαφημιστείτε σε διάφορες ιστοσελίδες που πιστεύετε πως μπορεί να συχνάζει το target group σας.
Ιδιαίτερα ελκυστική είναι η δυνατότητα Google Shopping Ads μέσω του οποίου καταστήματα μπορούν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους.
Επίλογος
Σε γενικές γραμμές μια επιχείρηση που ξεκινάει τώρα η που έχει ήδη ξεκινήσει αλλα δεν έχει εκμεταλλευτεί όλα τα ψηφιακά κανάλια που είναι διαθέσιμα, μπορεί να λάβει ενα σημαντικό boost στην επισκεψιμότητα, το κλείσιμο περισσότερων ραντεβού και την πώληση προϊόντων.
Εαν δεν έχετε ακόμη εκμεταλλευτεί κάποιο απο τα παραπάνω κανάλια προώθησης, δεν θα σας βλάψει να το κάνετε απο εδώ και έπειτα.