Εισαγωγή
Το να ξεκινήσετε με την διαφήμιση στο Internet ενδεχομένως να φαντάζει σαν βουτιά στο άγνωστο, ειδικά εάν η φύση της δουλειάς σας δεν είναι online ως επί το πλείστον. Κανένας όμως δεν ξεκινάει στα βαθιά, ούτε έχει όλες τις απαντήσεις προτού καλά καλά ξεκινήσει. Στην πραγματικότητα, αυτά που πρέπει να κάνετε online στην αρχή είναι πιο απλά, γρήγορα και φθηνά απο ότι νομίζετε.
Και εφόσον αναφέρουμε το budget, τα περισσότερα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε στην αρχή δεν θα σας κοστίσουν καθόλου, με μοναδική εξαίρεση την προσέλκυση καινούριου και μεγαλύτερου πελατολογίου, στην οποία περίπτωση ένα Α budget ενδεχομένως να σας βοηθήσει αρκετά.
Σε αυτό τον οδηγό, θα σας οδηγήσουμε ανάμεσα στις βασικές και εύκολες ενέργειες που θα χρειαστεί να κάνετε, ώστε να εδραιώσετε την επιχείρησή σας στον διαδικτυακό κόσμο με σκοπό να προωθήσετε τα προϊόντα και της υπηρεσίες σας, καθώς επίσης και να προσελκύσετε μεγαλύτερο πελατολόγιο.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες περιλαμβάνουν την καλύτερη παρουσία σας στις μηχανές αναζήτησης όπως η Google, τα κανάλια Social Media με τα οποία είστε ήδη γνώριμοι, email, ιστοσελίδα κ.α. Σε επόμενες σελίδες θα αναφερθούν αναλυτικά τα βήματα που χρειάζεστε στην αρχή της επιχειρηματικής σας πορείας.
- Εισαγωγή
- Μάθετε απο τον ανταγωνισμό
- Τεχνικές Διαφήμισης στο Internet
- Social Media
- Social Media PPC
- GMB (Google My Business)
- Δημιουργία-βελτιστοποίηση GMB
- Τοπικές αναφορές
- Λίστα Ελληνικών Καταλόγων
- Σημασία μιας ιστοσελίδας
- Διαφημίσεις αναζήτησης | Google
- Διαφήμιση Δικτύου Προβολής | Google
- Google Shopping Ads
- Email Marketing
- Συνοψίζοντας

Μάθετε απο τον ανταγωνισμό
Οι ανταγωνιστές σας δεν είναι μονάχα αυτοί που προσφέρουν ακριβώς τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες με εσάς. Μπορείτε να χωρίσετε τους ανταγωνιστές σας σε 2 κατηγορίες:
Άμεσοι ανταγωνιστές – αυτές οι επιχειρήσεις προσφέρουν ακριβώς τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες με εσάς.
Έμμεσοι ανταγωνιστές – επιχειρήσεις που ενδεχομένως να προσφέρουν διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά διεκδικούν το ίδιο target group με εσάς.
Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με τους 3-5 δυνατότερους ανταγωνιστές σας και να μελετήσετε την ψηφιακή τους παρουσία δηλαδή:
- Πώς μοιάζει η καταχώρησή τους όταν τους ψάχνετε στην αναζήτηση?
- Σε ποια θέση βρίσκονται?
- Πως είναι η δομή της ιστοσελίδας τους?
- Τι branding χρησιμοποιούν? (Logos, χρώματα, περιγραφή και τίτλος επιχείρησης, κείμενα)
- Social media στα οποία διατηρούν λογαριασμούς?
- Πώς διαχειρίζονται αυτούς τους λογαριασμούς και τι είδους περιεχόμενο μοιράζονται?
- Σε τί συχνότητα μοιράζονται περιεχόμενο?
- Πώς είναι δομημένο το GMB (Google My Business) προφίλ τους στους χάρτες?
- Πόσα reviews έχουν?
Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Facebook Ad Library, το οποίο είναι ένα ευρετήριο με όλες τις διαφημίσεις που τρέχουν αυτή τη στιγμή στο δίκτυο της Facebook, συμπεριλαμβανομένου του Instagram.
Επιλέγοντας την τοποθεσία και την κατηγορία της διαφήμισης, μπορείτε να πληκτρολογήσετε το όνομα ενός ανταγωνιστή σας που πιστεύετε πως τρέχει διαφημίσεις σε Facebook & Instagram, και η εφαρμογή θα σας παρουσιάσει όλες τις ενεργές διαφημίσεις τους. Σημειώστε τις πιο ενδιαφέρουσες και σχετικές με το δικό σας αντικείμενο και παρατηρήστε τις φωτογραφίες, τα κείμενα και την σελίδα στην οποία οδηγούν αυτές οι διαφημίσεις, ώστε να αντλήσετε απο εκεί ιδέες για δικές σας καμπάνιες.
Μετά την έρευνά σας θα έχετε μια καλύτερη ιδέα για το ψηφιακό τοπίο γύρω απο τον τομέα σας, γεγονός το οποίο θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την δική σας στρατηγική στο Internet πιο αποτελεσματικά.
Τεχνικές Διαφήμισης στο Internet
Πλέον έχετε μια καλύτερη όψη του ψηφιακού χώρου του τομέα σας. Γνωρίζετε το κοινό στο οποίο απευθύνεστε, το ανταγωνιστικό πεδίο, την μορφή και το είδος του ψηφιακού περιεχομένου που αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικό.
Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να κλειδωθείτε με μια συγκεκριμένη τεχνική και μέθοδο διαφήμισης. Η ψηφιακή διαφήμιση είναι πολύ πιο ευέλικτη απο την συμβατική, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να πειραματιστείτε με μια πληθώρα ιδεών που θα σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε το δυνητικό σας πελατολόγιο μέσω της ιστοσελίδας σας και της παρουσίας σας στις μηχανές αναζήτησης, τα social media κλπ. Έτσι θα επενδύσετε περισσότερο στους τρόπους που φέρνουν αποτελέσματα για την δική σας επιχείρηση.
Ένα ακόμη προτέρημα της ψηφιακής διαφήμισης είναι το ότι τα αποτελέσματα κάθε καμπάνιας μπορούν να μετρηθούν σχεδόν αμέσως μετά την έναρξή τους. Δηλαδή μπορείτε να καταλάβετε γρήγορα τι λειτουργεί και τι όχι, σύμφωνα με την επιστροφή της επένδυσής σας.

Social Media
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε λογαριασμούς σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία είναι σχετικά με το αντικείμενό σας και στα οποία συχνάζει το target group σας.
Για αρχή καλό θα ήταν να δημιουργήσετε επαγγελματικές σελίδες σε Facebook & Instagram. Στο Facebook αφότου συνδεθείτε, επιλέξτε τις σελίδες πάνω αριστερά και έπειτα “Δημιουργία Σελίδας”. Αυτό θα σας οδηγήσει στον οδηγό βελτιστοποίησης της σελίδας σας, όπου θα πρέπει να γράψετε το όνομα και την περιγραφή και να ορίσετε την φωτογραφία προφίλ αλλά και την ταπετσαρία της. Στην σελίδα σας θα αναγράφονται όλες οι ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να την ολοκληρώσετε.
Για το Instagram θα πρέπει προτού δημιουργήσετε επαγγελματικό λογαριασμό, πρώτα να συνδεθείτε με έναν προσωπικό και να τον μετατρέψετε σε επαγγελματικό. Αυτό που είναι θεμιτό να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν καινούριο προσωπικό λογαριασμό με την επωνυμία της επιχείρησής σας, και πηγαίνοντας στις “Ρυθμίσεις” και έπειτα στον “Λογαριασμό”, επιλέγετε “Μετατροπή σε επαγγελματικό λογαριασμό”. Έπειτα επιλέγετε τις κατηγορίες που περιγράφουν την επιχείρησή σας καλύτερα και επιλέγετε “Επιχείρηση”. Ολοκληρώνοντας αυτή την διαδικασία θα έχετε στην διάθεσή σας τον επαγγελματικό σας λογαριασμό.
Τώρα θα μπορούσατε να προσκαλέσετε φίλους, γνωστούς, πελάτες και συνεργάτες να σας κάνουν like ή να σας ακολουθήσουν, ώστε τα φώτα του αλγόριθμου των εφαρμογών να ξεκινήσουν να πέφτουν πάνω σας και να αποκτήσετε μεγαλύτερη οργανική κάλυψη.
Εφόσον οι σελίδες είναι έτοιμες, μην τις αφήσετε κενές. Κάποια στιγμή δυνητικοί πελάτες ενδεχομένως να τις επισκεφτούν ώστε να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα για την επιχείρησή σας. Όταν συμβεί αυτό, καλό θα ήταν να βρούν περιεχόμενο που θα τους ωθήσει να σας επιλέξουν σαν πελάτες ή/και να μοιραστούν την σελίδα σας με άλλους. Αναρτήστε μερικά posts που αναδεικνύουν την φύση της επιχείρησής σας, εσάς, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.
Για εύκολη δημιουργία γραφικού περιεχομένου για posts, διαφημίσεις, ταπετσαρίες, insta stories κλπ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα Canva.
Social Media PPC
Το PPC σημαίνει Pay Per Click δηλαδή Πληρωμή Ανα Κλίκ. Το συγκεκριμένο μοντέλο διαφήμισης υπάρχει στις μηχανές αναζήτησης αλλά και στα Social Media. Συγκεκριμένα, παράγετε μια διαφήμιση για παράδειγμα στο Facebook, την στοχεύετε και απο εκεί και έπειτα θα ξεκινήσει να εμφανίζεται στο κοινό το οποίο στοχεύσατε. Μόλις κάποιος “κλικάρει” την διαφήμισή σας, θα χρεωθείτε ένα μικρό ποσό συνήθως μερικά cents, έως και μερικά ευρώ. Αυτό το μοντέλο σας επιτρέπει να ορίσετε ένα συγκεκριμένο budget για κάθε διαφημιστική καμπάνια η οποία θα σταματήσει να “τρέχει” μόλις αυτό το ποσό καλυφθεί. Το καλό με αυτό το μοντέλο είναι οτι μπορείτε να στοχεύσετε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε σύμφωνα με την τοποθεσία, ηλικία, ασχολίες, επάγγελμα και τα ενδιαφέροντά τους.
Το συγκεκριμένο μοντέλο συνίσταται μόλις αποκτήσετε μια δραστήρια παρουσία στα Social Media. Εφόσον παράγετε ήδη περιεχόμενο στην μορφή posts, stories κλπ, το να ξεκινήσετε μια καμπάνια επι πληρωμής θα σας βοηθήσετε να προωθήσετε αυτά τα posts στους τοίχους (σε Instagram & Facebook) ανθρώπων που δεν σας ακολουθούν ακόμη.
Φυσικά θα πρέπει να προσδιορίσετε τα μέσα μαζικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι δυνητικοί πελάτες σας. Για παράδειγμα, εάν βρείτε πως το 80% του target group σας είναι καθημερινά ενεργό στο Instagram, καλό θα ήταν να στρέψετε την προσοχή σας περισσότερο σε αυτή την πλατφόρμα.

Μερικά Tips:
- Επιλέξτε το δίκτυο στο οποίο βρίσκονται οι πελάτες σας, και τροποποιήστε το περιεχόμενο και το format των δημοσιεύσεων σας σύμφωνα με αυτό που κάνουν οι κυρίαρχοι ανταγωνιστές στον χώρο. Το Facebook Ad Library θα σας βοηθήσει σε αυτό.
- Δημιουργήστε χορηγούμενα post γύρω απο καινούριες προσφορές ή γράψτε κείμενο που θα τραβήξει καινούρια βλέμματα στην σελίδα σας.
- Οι πιο κερδοφόρες διαφημίσεις, έπειτα απο κλικ “οδηγούν” σε σελίδα ιστοτόπου σχετική με το περιεχόμενο της διαφήμισης. Μια ιστοσελίδα βοηθάει στο να προσδοθεί εγκυρότητα και επαγγελματισμός στις χορηγούμενες προσφορές σας.
- Κάντε ένα “Test Drive” – δοκιμάστε τα posts σας σαν απλές δημοσιεύσεις και δείτε ποιά απο αυτά πιάνουν τόπο περισσότερο προτού επενδύσετε χρήματα πάνω τους.
- Ξεκινήστε με απλές εικόνες ή βίντεο για το format των δημοσιεύσεων σας, προτού προχωρήσετε σε πιό περίπλοκες και ακριβές μορφές περιεχομένου όπως είναι τα καρουζέλ εικόνων ή οι διαφημίσεις καμβά.
- Ιστοσελίδες όπως το Canva μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε banners και γραφικό περιεχόμενο για τις καμπάνιες σας, εύκολα.
- Η διαφήμιση στο Facebook ανα κλίκ συνήθως κοστίζει αρκετά χαμηλά, έως και 5 cents ανα κλίκ.
- Οι διαφημίσεις στο δίκτυο της Facebook έχει αποδειχθεί πως προσελκύουν περισσότερα “κλικ” απο παρόμοιες διαφημίσεις σε άλλες πλατφόρμες και ιστοσελίδες.
- Η συγκεκριμένη μορφή διαφήμισης είναι πολύ εύκολο να στηθεί.
- Για κάθε διαφήμιση, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να δεχθείτε σχόλια απο κάτω, οπότε να έχετε κατα νού πως κάποιοι χρήστες ίσως θεωρήσουν τις διαφημίσεις πωλήσεων ενοχλητικές σε μέρη όπως μία πλατφόρμα social media. Οπότε για να μην μετατραπεί μια διαφήμιση σε δυσφήμιση, χρησιμοποιείστε πιο casual γλώσσα στα κείμενά σας.
GMB (Google My Business)
Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε προφίλ Google My Business, ώστε να έχετε επαρκή παρουσία στους χάρτες της Google. Είτε εμπορεύεστε προϊόντα, είτε παρέχετε υπηρεσίες, είναι σημαντικό να μπορούν δυνητικοί πελάτες να σας βρούν μέσω χαρτών.
Όταν κάποιος αναζητήσει “Χ Υπηρεσία στην τοποθεσία Υ”, η Google πλέον παρουσιάζει πρώτα τα αποτελέσματα στους χάρτες. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότερο βελτιστοποιημένες καταχωρήσεις θα παρουσιαστούν πρώτες, και πιθανότερο να απορροφήσουν την πλειονότητα των αναζητητών-πελατών.
Το να δημιουργήσετε ένα βελτιστοποιημένο προφίλ GMB για την επιχείρηση σας είναι πολύ σημαντικό. Εάν παραλείψετε αυτό το στάδιο, οι πιθανοί πελάτες σας θα απευθύνονται στους ανταγωνιστές σας των οποίων οι καταχωρήσεις είναι υψηλότερα στην κατάταξη.
Σε ένα προφίλ GMB μπορείτε να προσθέσετε τις λεπτομέρειες της επιχείρησής σας, το μήνυμα που απευθύνετε σε δυνητικούς πελάτες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρούν χρήσιμο για εσάς. Μπορείτε επίσης να παραπέμπετε πελάτες με τους οποίους έχετε ήδη συνεργαστεί εδώ ώστε να αποκομίσετε κριτικές στις οποίες μπορείτε να απαντήσετε απευθείας απο το κέντρο ελέγχου της καταχώρησης GMB σας.
Με ένα ολοκληρωμένο προφίλ GMB δίνετε την δυνατότητα στους δυνητικούς πελάτες σας να βρούν όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται για εσάς, οδηγίες για την τοποθεσία σας, την δομή των υπηρεσιών/προϊόντων σας και πολλά άλλα.
Επιπλέον μέσω του κέντρου ελέγχου μπορείτε να διαπιστώσετε τις αναζητήσεις που πραγματοποίησαν οι επισκέπτες σας για να σας βρούν, απο πού προέρχονται και πόσοι απο αυτούς σας βρήκαν απευθείας με το όνομά σας ή απο μια γενική αναζήτηση της κατηγορίας στην οποία υπάγεται η επιχείρησή σας.

Δημιουργία-βελτιστοποίηση GMB
1) Δημιουργία επαγγελματικού λογαριασμού Google
Για να δημιουργήστε λογαριασμό GMB, μεταβείτε σε αυτό τον σύνδεσμο και επιλέξτε “Διαχείριση”. Αναζητήστε το όνομα της επιχείρησης (σε περίπτωση που υπάρχει ήδη στους χάρτες) ή επιλέξτε “Προσθέστε την επιχείρησή σας” σε περίπτωση που δεν υπάρχει ακόμη κάποια καταχώρηση για την επιχείρησή σας. (προσοχή: σε περίπτωση που το όνομα της επιχείρησής σας είναι το ίδιο με μιας άλλης επιχείρησης στην περιοχή, προσέξτε να μην επιλέξετε κατά λάθος την δική τους καταχώρηση)
2) Καταχώρηση GMB
Για να δημιουργήστε λογαριασμό GMB, μεταβείτε σε αυτό τον σύνδεσμο και επιλέξτε “Διαχείριση”. Αναζητήστε το όνομα της επιχείρησης (σε περίπτωση που υπάρχει ήδη στους χάρτες) ή επιλέξτε “Προσθέστε την επιχείρησή σας” σε περίπτωση που δεν υπάρχει ακόμη κάποια καταχώρηση για την επιχείρησή σας. (προσοχή: σε περίπτωση που το όνομα της επιχείρησής σας είναι το ίδιο με μιας άλλης επιχείρησης στην περιοχή, προσέξτε να μην επιλέξετε κατά λάθος την δική τους καταχώρηση)
3) Προσθήκη διεύθυνσης
Επιλέξτε “ναι” στην προτροπή για προσθήκη διεύθυνσης και εισάγετε την διεύθυνση σας ώστε να συνδεθεί με τους χάρτες της Google και της αναζήτησης, διασφαλίζοντας την παρουσία της επιχείρησής σας σε τοπικές αναζητήσεις.
4) Επιπλέον περιοχές
Εάν παρέχετε τις υπηρεσίες σας εκτός της διεύθυνσης σας, δηλαδή εάν η φύση της είναι έτσι ώστε να μεταβαίνετε σε τοποθεσίες πελατών, απαντήστε “ναι” στο να προσθέσετε επιπλέον περιοχές. Σε περίπτωση που επιλέξετε ναι, καταχωρήστε τις περιοχές τις οποίες εξυπηρετείτε.
5) Επιλογή κατηγορίας
Προσθέστε την κατηγορία που περιγράφει καλύτερα την επιχείρησή σας. Μπορείτε να αναζητήσετε μερικούς όρους για να ελέγξετε τι είναι διαθέσιμο ώστε να διαπιστώσετε τον όρο που είναι πιο κοντά στην φύση της δουλειάς σας. Η επιλογή αυτή είναι σημαντική, καθώς θα προσδιορίσει σε ποιες αναζητήσεις θα παρουσιάζεται η επιχείρησή σας. Μπορείτε φυσικά να αλλάξετε την κατηγορία σας στο μέλλον, αλλά φροντίστε η αρχική επιλογή να είναι σχετική με το αντικείμενό σας.
6) Προσθήκη στοιχείων επικοινωνίας
Αν και η Google θεωρεί αυτό το βήμα προαιρετικό, είναι αρκετά σημαντικό να συμπληρωθεί ώστε να βρίσκει ο πελάτης τρόπους να έρθει σε επαφή μαζί σας. Προσθέστε τον επαγγελματικό αριθμό, το email και την ιστοσελίδα σας εδώ.
7) Επαλήθευση καταχώρησης.
Εφόσον έχετε ολοκληρώσει την διαδικασία, θα χρειαστεί να επαληθεύσετε πως πρόκειται για πραγματική επιχείρηση και πως εσείς είστε όντως ο ιδιοκτήτης. Οι τρόποι επαλήθευσης είναι:
- Επαλήθευση μέσω ταχυδρομείου. Η Google θα σας στείλει ένα γράμμα με έναν κωδικό τον οποίο θα τοποθετήσετε αργότερα στην καταχώρησή σας.
- Επαλήθευση μέσω τηλεφώνου (για συγκεκριμένες επιχειρήσεις). Εάν η κατηγορία σας είναι επιλέξιμη, μπορείτε να διαλέξετε αυτή την επιλογή η οποία θα ενεργοποιήσει μια κλήση προς το τηλέφωνό σας κατά την οποία θα σας δοθεί ο κωδικός που πρέπει να καταχωρήσετε.
- Επαλήθευση μέσω email (για συγκεκριμένες επιχειρήσεις). Εάν η κατηγορία σας είναι επιλέξιμη, μπορείτε να επαληθεύσετε την επιχείρησή σας λαμβάνοντας τον κωδικό στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.
Ανεξάρτητα απο την επιλογή σας, πρόκειται για απαραίτητο βήμα δίχως το οποίο η καταχώρησή σας δεν θα εμφανίζεται στους χάρτες, παρα μόνο σε εσάς.

Μερικά Tips:
- Προσθέστε φωτογραφίες ή/καί βίντεο. Το να παρουσιάσετε επαρκές οπτικό περιεχόμενο θα διασφαλίσει την αντιλαμβανόμενη εγκυρότητα της επιχείρησής σας σε επισκέπτες. Ιδανικά προσθέστε ποιοτικές φωτογραφίες του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σας, ομαδικές φωτογραφίες με υπαλλήλους/συνεργάτες και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε σχετικό.
- Προσθέστε περιγραφή της επιχείρησής σας. Μερικές μόνο προτάσεις είναι αρκετές ώστε να μεταφερθεί σε δυνητικούς πελάτες η ουσία της επιχείρησής σας.
- Λογότυπο. Προσθέστε το logo σας σαν προφίλ της καταχώρησής σας ώστε να κάνετε το brand σας να ξεχωρίσει.
- Ορθές λεπτομέρειες. Καταχωρήστε ένα έγκυρο ωράριο, περιοχή, στοιχεία επικοινωνίας και ανανεώστε τα σε περίπτωση αλλαγών.
- Εξασφάλιση κριτικών. Ίσως το σημαντικότερο βήμα όλων, είναι η προσθήκη αξιολογήσεων απο πελάτες. Δίχως αξιολογήσεις, οι επισκέπτες διστάζουν να προσεγγίσουν μια επιχείρηση την οποία δεν γνωρίζουν προσωπικά. Στην αρχή, μπορείτε να επικοινωνήσετε σε πελάτες με τους οποίους έχετε ήδη συνεργαστεί ή/και συνεργάτες που μπορούν να σας κάνουν μια κριτική. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το να απαντάτε σε όλες τις αξιολογήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, είτε αυτές είναι καλές είτε κακές, διότι αυτό αποτελεί ‘σήμα’ στον αλγόριθμο της Google πως είστε ενεργή επιχείρηση και σαν αποτέλεσμα θα σας κατατάξει υψηλότερα στην λίστα.
- Προσθήκη ιστοτόπου. Ένας δυνητικός πελάτης που έχει βρει την καταχώρηση GMB σας, είναι πολύ πιθανόν να αναζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρησή σας προτού επιλέξει να έρθει σε επαφή μαζί σας. Μια ιστοσελίδα είναι ιδανική για να σας δώσει φερεγγυότητα και να “πείσει” τον επισκέπτη να μετατραπεί σε πελάτη.
Τοπικές αναφορές
Local Citations (τοπικές αναφορές σε επαγγελματικούς καταλόγους) είναι οποιαδήποτε ηλεκτρονική αναφορά του ονόματος, της διεύθυνσης του αριθμού τηλεφώνου και της ιστοσελίδας για μια τοπική επιχείρηση, σε διαφορετικούς ιστότοπους, όπως ηλεκτρονικοί κατάλογοι τοπικών επιχειρήσεων, ιστότοποι και κοινωνικές πλατφόρμες(social media).
Οι τοπικές αναφορές βοηθούν τους χρήστες του διαδικτύου να ανακαλύψουν επιχειρήσεις και μπορούν να εδραιώσουν την παρουσία της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο. Σε περίπτωση καταχώρησης και της ιστοσελίδας σας σε αυτές, την βοηθούν να καταταχθεί υψηλότερα στα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης όπως η Google.
Τύποι τοπικών αναφορών
Επαγγελματικός Κατάλογος Γενικού Περιεχομένου: Είναι οι συνηθισμένοι και τυπικοί εθνικοί κατάλογοι επιχειρήσεων όπως ο Χρυσός Οδηγός και το Vrisko.
Επαγγελματικός Κατάλογος Ειδικού Περιεχομένου: Παρόλο που οι γενικοί κατάλογοι θα σας δώσουν μια αξιοπρεπή εκκίνηση στις δραστηριότητές σας, είναι σημαντικό να προβάλετε την επιχείρησή σας σε εξειδικευμένους καταλόγους που μπορούν να σας δώσουν αναφορές υψηλότερης αξίας. Υπάρχουν πολλοί κατάλογοι που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες βιομηχανίες όπως η βελτίωση στο σπίτι, η υγεία, το αυτοκίνητο κ.λ.π.
Επαγγελματικός Κατάλογος Τοπικού Περιεχομένου: Υπάρχουν κατάλογοι και ιστολόγια για συγκεκριμένες τοποθεσίες και πόλεις, πχ Οδηγός Πάτρας, Σαντορίνης κτλ. Η εγγραφή στους πιο μικρούς και τοπικούς οδηγούς επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τους άμεσους γείτονές σας και την κοινότητα, ενώ οι μεγαλύτερες έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια.
Μη Δομημένες Αναφορές: Μια μη δομημένη αναφορά είναι μια αναφορά στο όνομα της επιχείρησής σας, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου σε μια θέση στο blog ή σε μια εφημερίδα, σε ιστοσελίδες με συμβάντα, σε ιστοσελίδες εργασίας, κυβερνητικούς ιστότοπους ή σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα που δεν είναι κατάλογος. Αυτά αναφέρονται ως μη δομημένες αναφορές και μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμες για τις τοπικές σας βαθμολογίες.
Λίστα Ελληνικών Καταλόγων
Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με Ελληνικούς online επαγγελματικούς καταλόγους. Σίγουρα απουσιάζουν πολλές ιστοσελίδες, ειδικά τοπικού περιεχομένου, αλλά μια σύντομη αναζήτηση στον ιστό θα σας βοηθήσει να βρείτε τον κατάλογο της πόλης ή του αντικειμένου που σας ενδιαφέρει.
1) http://www.vrisko.gr/
2) http://www.xo.gr/
3) https://www.angloinfo.com/athens
4) http://gr.kompass.com/
5) http://www.vres.gr/
6) https://www.tuugo.gr/
7) https://www.europages.gr/
8) https://c.shopnet.gr/el/
9) https://www.localfinder.gr/
10) http://www.lemonbook.gr/
11) https://www.ezworld.gr/

Σημασία μιας ιστοσελίδας

Η διαδικτυακή παρουσία μιας επιχείρησης, ανεξάρτητα απο τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της. Στην σημερινή εποχή, μερικές επιχειρήσεις δεν αντιλαμβάνονται πως η πλειονότητα των ανθρώπων θα επισκεφθούν την ιστοσελίδα μιας επιχείρησης προτού προβούν σε οποιαδήποτε αγορά/συνεργασία.
Μπορείτε μονάχα να σκεφτείτε τις φορές που χρειαστήκατε κάποια υπηρεσία ή προϊόν και εάν προχωρήσατε σε αγορά ή επικοινωνία έπειτα απο αναζήτηση κάποιας ιστοσελίδας ή όχι.
Για μια επιχείρηση του σήμερα, το να έχει μια ισχυρή ψηφιακή παρουσία που περιλαμβάνει όλα τα κανάλια που αναφέραμε σε αυτόν τον οδηγό, μαζί με ιστοσελίδα, θα είναι σίγουρα ο ακρογωνιαίος λίθος της αύξησης του τζίρου της.
Μερικές επιχειρήσεις είναι διστακτικές με την απόκτηση ιστοσελίδας καθώς θεωρούν πως η τεχνική φύση τους ενδεχομένως να τους δυσκολέψει στην διαχείρισή της. Άλλες επιχειρήσεις ανησυχούν για το κόστος. Πάντως υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε οταν αποφασίσετε να αποκτήσετε την δική σας ιστοσελίδα
Τα καλά νέα είναι πως πάντα υπάρχει λύση στα μέτρα της κάθε επιχείρησης. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει μια ιστοσελίδα στην επιχείρησή μας.
Αξιοπιστία
Ένας απο τους πιο σημαντικούς λόγους απόκτησης εταιρικής ιστοσελίδας είναι η καθιέρωση αξιοπιστίας. Κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν αρκετοί παροχείς της υπηρεσίας ή των προϊόντων σας. Ένας τρόπος να ξεχωρίσετε και να αποδείξετε την φερεγγυότητά σας είναι μέσω μιας καλά δομημένης και σχεδιασμένης ιστοσελίδας που επικοινωνεί ξεκάθαρα την ποιότητα του αντικειμένου σας και τι μπορεί να φέρει στους δυνητικούς πελάτες σας.
Brand
Το να αναδείξετε το brand σας σε πιθανούς καταναλωτές/πελάτες είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Δίνοντας μια πιο προσωπική οπτική γωνία σε αυτά που εκπροσωπείτε βοηθάτε τους επισκέπτες σας να σας εμπιστευτούν και να συνεργαστούν μαζί σας ή να αγοράσουν απο εσάς.
Προσέλκυση πελατών
Κατά μείζονα λόγο οι νέες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του πελατολογίου τους. Σίγουρα μια ιστοσελίδα αυξάνει τις πιθανότητες σας να “φανείτε” στο σωστό μέρος, την σωστή στιγμή και στα σωστά άτομα.
Εφόσον ενδιαφερόμενοι άνθρωποι μπορούν να σας βρουν μέσω της αναζήτησης, social media κλπ, μέσω της ιστοσελίδας σας θα μπορούν να αποκομίσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται και να επικοινωνήσουν με εσάς.
Οργανική επισκεψιμότητα
Εφόσον η ιστοσελίδα σας είναι βελτιστοποιημένη για τις μηχανές αναζήτησης, θα έχετε την δυνατότητα να εμφανίζεστε στα αποτελέσματα της Google για παράδειγμα. Αυτό σημαίνει πως μόλις κάποιος αναζητήσει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας, πιθανότατα η ιστοσελίδα σας θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα. Η υψηλή κατάταξη θέλει χρόνο και στρατηγικό σχέδιο παραγωγής περιεχομένου, αλλά εφόσον φέρει αποτελέσματα το πελατολόγιο σας μπορεί να ανέβει δραστικά.
Εξοικονόμηση χρόνου και εξυπηρέτηση πελατών
Πολλές επιχειρήσεις λαμβάνουν τηλεφωνήματα απο ενδιαφερόμενους για απλές ερωτήσεις, όπως η τοποθεσία και το ωράριο λειτουργίας. Εάν χάσετε ένα τηλεφώνημα, ο πελάτης θα μείνει δυσαρεστημένος και θα αναζητήσει αλλού τις υπηρεσίες σας. Οι συνεχόμενες κλήσεις μπορούν επίσης να σας αποσπούν την προσοχή απο σημαντικότερα πράγματα.
Μια ιστοσελίδα μπορεί να μειώσει τις πολλές κλήσεις, επιτρέποντας σας να επικεντρωθείτε στην παραγωγικότητα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ενδιαφερόμενους επισκέπτες με χρήσιμες πληροφορίες δίχως την ανάγκη για τηλεφωνήματα, το οποίο στην εποχή της πληροφορίας βολεύει και τους ίδιους τους πελάτες περισσότερο.
Ενημερώσεις
Εφόσον η ιστοσελίδα σας “τρέχει” 24/7, είναι εύκολο και βολικό να ανεβάζετε σημαντικές ενημερώσεις για τους πελάτες σας εκεί, συνδυαστικά φυσικά με τα κοινωνικά σας κανάλια.
Επαρκής Διαφήμιση στο Internet
Μια ιστοσελίδα σας βοηθάει να αξιοποιήσετε όλες τις τεχνικές διαφήμισης στο Internet που αναφέραμε σε αυτόν τον οδηγό. Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές μέχρι τώρα, οι πιο επιτυχημένες διαφημίσεις στο Internet οδηγούν σε σελίδες σχετικές με αυτές.
Με μια ιστοσελίδα μπορείτε να καταλάβετε και την συμπεριφορά των επισκεπτών, ώστε να λάβετε και τις ανάλογες αποφάσεις όσον αφορά το περιεχόμενο των διαφημίσεων που οδηγεί σε μεγαλύτερη μετατροπή επισκέπτη σε πελάτη.
Ακόμα και εάν νιώθετε πως δεν χρειάζεστε ιστοσελίδα ακόμη, είναι σημαντικό να αποκτήσετε μια ιστοσελίδα νωρίς, ώστε να της επιτρέψετε να “κάτσει” στον ιστό για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό διότι η Google περνάει τα καινούρια domain απο μια περίοδο “προσαρμογής”, προτού τα αφήσει να καταταχθούν ελεύθερα στον ιστό.
Επίσης, μια ιστοσελίδα είναι απαραίτητη σε περίπτωση που θέλετε να πουλήσετε διαδικτυακά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα χρειαστείτε ένα Eshop
Στα επόμενα τμήματα θα εξετάσουμε μερικούς ιδανικούς τρόπους διαφήμισης που ξεκλειδώνει η απόκτηση μιας ιστοσελίδας.
Διαφημίσεις αναζήτησης | Google
Το να έχετε μια καλή ιστοσελίδα θα σας βοηθήσει να εμφανιστείτε υψηλότερα στην κατάταξη αποτελεσμάτων αναζήτησης με οργανικό τρόπο, αλλα μπορείτε μέχρι τότε να “πηδήξετε” στην κορυφή των αποτελεσμάτων μέσω του δικτύου διαφήμισης αναζήτησης της Google.
Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε μια διαφήμιση κειμένου και να ποντάρετε σε λέξεις κλειδιά που ξέρετε πως χρησιμοποιούν οι πιθανοί πελάτες σας όταν αναζητούν υπηρεσίες σαν την δική σας. Έπειτα, χρεώνεστε για κάθε “κλίκ” που δέχεται η διαφήμισή σας. Το κόστος κυμαίνεται απο μερικά cents, έως και δεκάδες Ευρώ.
Για να τοποθετηθεί η διαφήμισή σας σε αυτή την υψηλή θέση στην αναζήτηση θα πρέπει να “κερδίσει” μια αυτόματη ψηφιακή δημοπρασία της οποίας οι παράμετροι είναι το κόστος ανα κλίκ που ποντάρετε ανα λέξη κλειδί, καθώς επίσης και η ποιότητα (όπως την αντιλαμβάνεται η Google) της ιστοσελίδας στην οποία οδηγεί η διαφήμιση.

Μερικά Tips:
- Σκεφτείτε και βρείτε λέξεις κλειδιά που ενδεχομένως να χρησιμοποιούν οι δυνητικοί πελάτες σας και καταλάβετε την πρόθεση πίσω απο τις αναζητήσεις τους.
- Γράψτε τον τίτλο της διαφήμισής σας με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα της αναζήτησης. Εκπληρώστε την πρόθεση του αναζητητή.
- Ορίστε το ημερήσιο ανώτατο budget. Το θετικό αυτής της μεθόδου διαφήμισης είναι πως είναι εύκολα διαχειρίσιμο, εφόσον πληρώνετε ανα κλίκ.
- Έχετε κατά νού πως δημοφιλείς λέξεις κλειδιά (π.χ αθλητικά παπούτσια) κοστίζουν περισσότερο ανα κλίκ, καθώς ποντάρουν σε αυτές και άλλες μεγαλύτερες εταιρείες. Γίνετε πιο συγκεκριμένοι, και χρησιμοποιήστε και την τοποθεσία σας, εάν το τοπικό κοινό σας αφορά.
- Εάν η διαφήμισή σας δεν προσελκύει clicks, τότε αναδιατυπώστε την. Μπείτε στην θέση του αναζητητή και αναρωτηθείτε εάν η συγκεκριμένη διαφήμιση σας προσφέρει αυτό που ψάχνετε. Εάν η διαφήμισή σας προσελκύει clicks αλλά δεν μετατρέπει τους επισκέπτες σε πελάτες, κοιτάξτε την σελίδα στην οποία οδηγεί η διαφήμιση. Είναι σχετική με το περιεχόμενο και την “υπόσχεση” της? Όλα θα πρέπει να έχουν μια συνοχή μεταξύ τους.
Διαφήμιση Δικτύου Προβολής | Google
Το δίκτυο προβολής της Google μπορεί να τοποθετήσει τις διαφημίσεις σας με οπτικό περιεχόμενο μπροστά σε πιθανούς πελάτες καθώς περιηγούνται στις αγαπημένες τους ιστοσελίδες.
Οι διαφημίσεις δικτύου προβολής είναι τα banners που βλέπετε πολλές φορές όταν επισκέπτεστε κάποιο website. Όταν αγοράζετε display ads, το δίκτυο καθορίζει σε ποιες ιστοσελίδες και σε ποιους χρήστες θα εμφανιστούν, απο το πρόσφατο ιστορικό αναζήτησης κάθε επισκέπτη. Δηλαδή οι συγκεκριμένες διαφημίσεις μπορούν να περιλάβουν κείμενο, εικόνες και βίντεο, εμφανιζόμενες σε σχετικές ιστοσελίδες.
Μερικά Tips:
- Επιλέξτε καλές φωτογραφίες οι οποίες είναι είτε δικές σας είτε απο μια καλή και ποιοτική πηγή ώστε να προσελκύσετε περισσότερα clicks.
- Κάντε ξεκάθαρο το πού πρέπει να κλικάρει ο επισκέπτης (μέσω κουμπιού) και πού θα τον οδηγήσει αυτό το κλίκ (μέσω περιγραφικού κειμένου).
- Μετρήστε τα αποτελέσματα των διαφημίσεων σας. Εάν δεν λαμβάνετε καθόλου clicks απο ένα συγκεκριμένο site, εξαιρέστε το. Εάν ένα συγκεκριμένο site με μια συγκεκριμένη διαφήμιση σας κερδίζουν καλές εντυπώσεις και πελατεία, αυξήστε το budget για την κερδοφόρα καμπάνια.
- Το δίκτυο εμφάνισης είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καλύπτοντας πάνω απο 2 εκατομμύρια ιστοσελίδες παγκοσμίως.
- Ευελιξία περιεχομένου. Μπορείτε να δημιουργήσετε και να συνδυάσετε διαφημίσεις που περιλαμβάνουν κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο και διαδραστικό περιεχόμενο.
- Εφόσον την ιστοσελίδα σας έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον 1000 άτομα, ξεκλειδώνετε το Remarketing. Αυτό σας επιτρέπει να στοχεύετε τις διαφημίσεις δικτύου προβολής σε άτομα που έχουν ήδη επισκεφθεί την ιστοσελίδα σας. Μπορείτε έτσι να τους υπενθυμίσετε για τις υπηρεσίες και προσφορές σας και στο μετέπειτα της επίσκεψής τους.


Google Shopping Ads
Αυτή η μορφή διαφήμισης είναι παρόμοια με αυτήν του δικτύου αναζήτησης που είδαμε προηγουμένως, οι διαφημίσεις εμφανίζονται δηλαδή στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Η διαφορά είναι πως οι συγκεκριμένες διαφημίσεις αφορούν αποκλειστικά προϊόντα και προορίζονται για ηλεκτρονικά καταστήματα, ώστε αυτά να τραβήξουν περισσότερες επισκέψεις και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Τα shopping ads εμφανίζονται μόνο σε αναζητήσεις προϊόντων στο google search. Σε αντίθεση με τις απλές διαφημίσεις αναζήτησης κειμένου, εδώ παρουσιάζεται ο τίτλος, η τιμή, όνομα καταστήματος και οι αξιολογήσεις προϊόντων.
Ουσιαστικά παρέχονται βασικές πληροφορίες των προϊόντων σε αγοραστές προτού επισκεφθούν το ηλεκτρονικό κατάστημα. Συνήθως οδηγούν απευθείας στην σελίδα του εκάστοτε προϊόντος ή της κατηγορίας του.
Τα βήματα που ακολουθείτε για να δημιουργήσετε μια καμπάνια shopping ads είναι:
1) Δημιουργείτε έναν λογαριασμό Google Ads, εάν δεν έχετε ήδη.
2) Δημιουργείτε λογαριασμό Google Merchant και τον συνδέετε με τον λογαριασμό σας σε Google Ads
3) Ορίστε τα προϊόντα που θα διαφημίσετε στο Google Merchant Center. Εδώ θα χρειαστεί να ανεβάσετε δεδομένα των προϊόντων σας όπως τίτλοι, κατηγορίες και τιμή.
4) Σε αντίθεση με το δίκτυο αναζήτησης, εδώ δεν χρειάζεται να ποντάρετε σε λέξεις κλειδιά, καθώς αυτό θα το ορίσει η Google διασταυρώνοντας τα προϊόντα που ανεβάσατε με σχετικές πρόσφατες αναζητήσεις στον ιστό.

Είδη διαφημίσεων προϊόντων:
- Product Shopping ad – Αυτό δημιουργείται αυτόματα σύμφωνα με τις πληροφορίες προϊόντων που εισάγατε στο Merchant Center.
- Showcase Shopping ad – Αυτή η διαφήμιση δημιουργείται με την ομαδοποίηση μερικών προϊόντων μαζί. Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν αρκετά απο τα προϊόντα σας και να επιλέξουν ανάμεσά τους.
Η τοποθέτηση των διαφημίσεων Google Shopping, λόγω της απρόσμενης επιτυχίας τους, επεκτάθηκε και εκτός αποτελεσμάτων αναζήτησης. Πλεόν μπορείτε να τις αναδείξετε σε:
- Αποκλειστική καρτέλα shopping ads στην αναζήτηση της Google
- Στις εικόνες της αναζήτησης Google
- Σε συνεργαζόμενες ιστοσελίδες του δικτύου προβολής που αναφέραμε προηγουμένως
- Σε YouTube & Gmail

Email Marketing

Κατά την διάρκεια ανάπτυξης πελατολογίου της επιχείρησής σας, το να κερδίζετε καινούριους πελάτες είναι εξίσου σημαντικό με το να γαλουχείτε τις σχέσεις με πελάτες που ήδη έχετε αποκτήσει. Μείνετε σε επαφή με τους πιστούς σας ακόλουθους μέσω email. Μερικοί τρόποι προσέγγισης είναι:
- Newsletters – Ενισχύστε την εικόνα του brand σας και κατευθύνετε επισκέψεις προς νέα της επιχείρησής σας μέσω της ιστοσελίδας σας.
- Εποχικές καμπάνιες email – Μείνετε στο ραντάρ των πελατών σας με γιορτινές προσφορές.
- Αποκλειστικές προσφορές – Προσφέρετε ειδικές εκπτώσεις και δώρα σε πιστούς πελάτες σαν ανταμοιβή για την εμπιστοσύνη τους.
- Εμπορικές ανακοινώσεις – Ενισχύστε τις πωλήσεις με σύντομες προσφορές, όπως ένα 48ωρο ξεπούλημα.
Μερικά Tips:
- Η επιτυχία συλλογής email συνδρομητών εξαρτάται απο την επάρκεια των ψηφιακών σας μέσων. Ιδανικά, όλα τα κανάλια πώλησής σας (Social media, πληρωμένες διαφημίσεις, blog) οδηγούν σε σελίδα η οποία περιλαμβάνει τρόπους συλλογής email. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με κάποιο αναδυόμενο παράθυρο που προσφέρει κάποια προσφορά στον επισκέπτη, με αντάλλαγμα τα στοιχεία του.
- Υπάρχουν πάρα πολλές πλατφόρμες email marketing που είναι εύκολες στην χρήση και σχετικά οικονομικές (Mailbluster, Mailchimp, Mailerlite).
- Μια επιτυχημένη στρατηγική email marketing περιλαμβάνει συνεχείς αλλαγές σε subject lines και περιεχόμενο μέχρι να ταυτοποιηθεί ο πιο κερδοφόρος συνδυασμός. Όλες οι παραπάνω πλατφόρμες περιλαμβάνουν ανάλυση των email που στέλνετε μέσω αυτών. Δηλαδή μπορείτε να δείτε πόσοι απο τους συνδρομητές σας έλαβαν, άνοιξαν, και πάτησαν σε κάποιο σύνδεσμο απο τα email σας. Αυτό σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τις καμπάνιες σας σύμφωνα με το feedback.
- Το email marketing είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος διατήρησης καλών σχέσεων με τους πελάτες σας.
- Επίσης είναι αρκετά γρήγορο και φθηνό μακροπρόθεσμα, σε σχέση με άλλα κανάλια διαφήμισης.
Συνοψίζοντας
Κρατώντας στο νου πως είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη προσέγγισή σας πιο απλή, ιδιαίτερα στην αρχή, επίσης μην φοβάστε να δοκιμάσετε και καινούριες τεχνικές που θεωρείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν, είτε αυτές είναι ψηφιακές, είτε συμβατικές μορφές marketing. Αυτό που μετράει είναι το σύνολο των προσπαθειών σας, και όχι μονάχα μια συγκεκριμένη μέθοδος.
Στην αρχή πιθανότατα να μην φέρετε σημαντικά αποτελέσματα τακτικά, αλλά εάν παρατηρείτε την πρόοδο κάθε διαφημιστικής καμπάνιας, αυτό θα σας τροφοδοτεί με χρήσιμα δεδομένα για την επόμενη. Με αυτό τον τρόπο μετριάζετε το ρίσκο και ελαχιστοποιείτε το κόστος κάθε διαφημιστικής καμπάνιας.
Καθώς είναι σημαντικό να επικεντρώνεστε περισσότερο στις μεθόδους που φέρουν αποτέλεσμα για την δική σας επιχείρηση, όσο αποκτάτε εμπειρία και αυτοπεποίθηση στην ψηφιακή διαφήμιση και οι προσπάθειές σας καρποφορούν, απολαύστε την διαδικασία και πειραματιστείτε με καινούριες και διαφορετικές τακτικές επίσης.
Καλή τύχη!
